Fokusområder

Her kan du læse mere om husets primære fokusområder

Den cirkulære forbruger

Dit bomuldstøj har krævet uoverskuelige mængder vand at producere, der er guld i din mobiltelefon og den emballage, der beskytter dine fødevare, er også med til at påvirke klima og miljø negativt. Hvis det hele bare ender i en skraldespand og går op i røg på forbrændingen, så er jordens ressourcer spildt. Men omvendt, hvis ressourcerne kunne udnyttes i nye produkter, så ville virkeligheden være en helt anden.

Vi skal væk fra den traditionelle tilgang. Væk fra brug og smid væk-kulturen. Væk fra den lineære økonomi, der producerer tonsvis af affald, fordi produkter ikke indgår i et kredsløb, hvor de kan genbruges og genanvendes, men omvendt bliver skrottet.

Den cirkulære forbruger er opmærksom på ikke at smide væk men derimod at genanvende og genbruge.

Det Bæredygtige Forsamlingshus på Frederiksberg sætter fokus på at flere Frederiksbergborgerne gør brug af dele-, bytte- eller genbrugsordningerne. Vi vil styrke muligheden for at reparere, så ting får en længere levetid. Vi giver gode råd til at købe ting, der passer sammen og holder længere samt hvilke produkter man skal undgå etc.

Bæredygtig livsstil

Det Bæredygtige Forsamlingshus på Frederiksberg inspirerer dig til en bæredygtige livsstil og gør dig klogere på hvad det egentlig er.

Du kan ikke undgå at få lyst til at gøre noget som du ikke plejer - lige fra madvaner, reparation af ting og sager, tøjdesign til nye rejser og oplevelser.

De der bor, arbejder, uddanner sig og køber ind på Frederiksberg spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling, som kommunen har en vision om skal ske. Vores aktive deltagelse er afgørende for at vores hverdagsliv bliver omlagt til en attraktiv, bæredygtig livsstil. De fleste af os vil gerne, men hvor skal man begynde og hvad batter?

Her i huset kan du sammen med andre blive inspireret og deltage i workshops, hvor du lærer, hvordan livet kunne se ud uden at ”overshoote” ressourceforbruget og en alt for stor CO2 udledning. Både i teori og praksis.

Konkret kan du for eksempel lære, hvor det batter for dig at ændre noget, hvordan du kan få ting repareret i stedet for at købe nyt, hvordan du kan omsy dit tøj og trøjer, hvordan du kan skabe mere biodiversitet i byen, hvor du kan få nogle super oplevelser og rejser, der er bæredygtige. Du kan lære at lave lækker økologisk mad med nye smags - og sanseoplevelser mm. - alt sammen i et inspirerende og kreativt miljø.

Regnvand og skybrud

I Danmark er grundvandet en af vores allervigtigste ressourcer. Vi drikker det, vi bader i det, vi bruger det til rengøring, til havevanding og til rigtig mange ting i dagligdagen. Faktisk bruger en dansker i gennemsnit 106 liter vand i døgnet – eller 38.690 liter vand om året. Men grundvandet er ikke en uudtømmelig ressource, vi kan bruge uden omtanke, for er det egentlig sund fornuft at bruge rent drikkevand til alle dine gøremål?

I Danmark lukker mange vandboringer disse år på grund af forurening og ca ¼ af de sjællandske vandværker kører med dispensation på grund af overskridelser af farlige stoffer. Det bliver sværere at finde nye rene grundvandsressourcer.

Hvorfor lade regnvandsressourcen gå direkte i kloakken eller oversvømme kælderen? Hvorfor ikke bruge regnvand som en ressource i huse, haver, boligforeninger mm. der er nye løsninger der både udnytter regnvandet, mindsker skybrudsgener og øger biodiversiteten. Måske er der også et økonomisk incitament til at spare på det rene drikkevand og i stedet bruge regnvand. Flere boligforeninger har oplevet et bedre fællesskab, når de sammen omlægger den kedelige gård til et område med vand, planter og hyggelige opholdspladser.

Det Bæredygtige Forsamlingshus inspirerer boligforeninger og villaer til at anvende regnvandet som en ressource og mindske skybrudsgener. Samtidig bidrager man til reduktion af CO2 belastningen, da det er energikrævende at pumpe regnvandet via renseanlæg til havet.

I huset holder vi arrangementer, workshops mm. hvor man med specialister kan lære hvad man konkret kan gøre lokalt, hvor man bor. Se mere ved at klikke på linket.

Biodiversitet

Bliver du i godt humør og afstresset når du går tur eller leger i Frederiksbergs grønne områder? Har du lyst til selv at få fingrene i jorden? Eller lære hvordan du kan være med til at gøre byen grønnere og styrke biodiversiteten?

Biodiversitet handler om mangfoldigheden af planter og dyr, som i dag er i farezonen. De seneste år er det blevet tydeligt, at vi har store udfordringer med den danske biodiversitet. Flere og flere arter forsvinder, mens endnu flere er truede. Samtidig er særligt byboeres nærhed med naturen og de afgrøder, vi spiser, blevet fjern - både på et bevidst plan, men også fysisk. Det vil vi i Det Bæredygtige Forsamlingshus gerne ændre.

Helt centralt i forsamlingshusets DNA er biodiversitet, grøn byudvikling, dyrkning og fællesskab. Vi tror på, at en større grøn mangfoldighed er godt for både krop og sjæl. 

Undersøgelser viser for eksempel, at adgang til grønne områder kan reducere stress og forbedre menneskers mentale velbefindende. Bynatur kan i langt højere grad blive udnyttet som et virkemiddel til at skabe et sundere arbejdsmiljø, nedbringe antal sygedage og øge produktiviteten.

Grønne åndehuller giver byen kvalitet og i de grønne oaser skabes der samtidig levesteder for både dyr og planter. Træer, grønne tage, facadebeplantninger og klimatilpasningsløsninger bidrager til at nedkøle byen, forsinke regnvandet til kloakken og optage forurenende partikler fra luften. 

Det Bæredygtige Forsamlingshus bygger bro mellem meget nære og hverdagsagtige værdier som lokalt fællesskab og vigtigheden af at få jord under neglene og et bredere engagement i miljø- og klimaproblematikker. Det er lige fra fællesspisninger med friske, økologiske grøntsager og vilde planter, biodiversitet på altaner, plantekasser, plantebomber - til nye grønne byrum eller byhaver på tomme eller forladte byggegrunde

Grøn innovation

For at lykkes med den grønne omstilling er det nødvendigt at udtænke nye og smarte løsninger. Flere større og mindre virksomheder har taget den dagsorden til sig og er i gang med nye initiativer. 

Bæredygtighed er et vidt begreb, men der er stigende efterspørgsel efter iværksættere, der arbejder mere formålsdrevet og med den grønne dagsorden bredt. Frederiksberg har mange både grønne iværksættere og eksisterende virksomheder med en grøn dagsorden. 

I Det Bæredygtige Forsamlingshus sætter vi fokus på de nye løsninger, der kommer som hjælpemidler i den grønne omstilling - både lokalt på Frederiksberg, nationalt og internationalt. Det gør vi blandt andet ved at invitere virksomhederne ind til oplæg, hvor du kan gøre en forskel ved at deltage.

Måske har du selv nogle gode idéer? Huset er åbent for dig til at finde på og komme med bæredygtige initiativer og tiltag. Her kan du sammen med andre medlemmer, interesserede og grønne virksomheder diskutere og få en hjælpende hånd til at komme frem til flere eller forbedrede bæredygtige løsninger.